Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Devlet korumasındaki gençlerin YKS başarısı
Devlet korumasındaki gençlerin YKS başarısı
Erzurum yeni eğitim ve öğretim dönemine hazır
Erzurum yeni eğitim ve öğretim dönemine hazır
Atatürk Üniversitesinde TEKNOFEST gündemi
Atatürk Üniversitesinde TEKNOFEST gündemi
Hacımüftüoğlu’ndan ATAUNİ vizyonu istişaresi
Hacımüftüoğlu’ndan ATAUNİ vizyonu istişaresi
Erzurum'un 8 aylık trafik bilançosu: 19 ölü, 1890 yaralı
Erzurum'un 8 aylık trafik bilançosu: 19 ölü, 1890 yaralı
HABERLER>EKONOMİ
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 11:03

 Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi. Karar metinde Temmuz enflasyonuna ilişkin sinyal verildi.

 Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi. Karar metinde Temmuz enflasyonuna ilişkin sinyal verildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar verdi.
Karar metninde Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir zayıflama kaydettiği belirtilerek öncü göstergelerin Temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiği belirtildi.
Metinde “Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir” denildi.
“Sıkı para politikası duruşu sürdürülecek”
Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlendiği söylenen metinde “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir” ifadelerine yer verildi.
Metinde kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemlerin alındığı kaydedilerek kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceği bildirildi.
Likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiğinin belirtildiği metinde sterilizasyon araçlarının, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı vurgulandı.
Metinde, Kurulun, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceği belirtilerek “Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır” denildi.

 
Hanehalkı Yurt İçi Turizm verileri açıklandı
 
Türk Dünyası Dede Korkut şöleninde buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oral’dan 23 Temmuz Erzurum Kongresi mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum Kongresi’nin ...
Erzurum 6 ayda 178 marka üretti
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan Haziran ayında 28, bu ...
Patentte Dadaş – Gakkoş rekabeti
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İl patent başvurusu sayısı yüksekliği ...
 
Erzurum Faydalı Modelde 20’inci olabildi
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - İl Faydalı Model başvuru sayısı yüksekliği ...
DAP BKİ’den bal üreticilerine destek
DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen proje ile Elazığlı bal ...
Erzurum’un kamu harcama payı artışta
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’un Mayıs ayında yüzde 12.73 ...
 
Erzurum araç sayısında bölge ortalamasını geçti
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da her bin kişiye düşen trafiğe ...
Erzurum 2. el piyasasında durgunluk
*ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bin 948 otomobil, 33 minibüs, ...
Şimşek’ten kararlılık mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Uyguladığımız program sayesinde ülke ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri